Har du jobbat med värderingar på jobbet någon gång? Är de viktiga och brukar din arbetsgivare trycka på dem ofta? Ha dem på väggen som mantran att hålla sig i och vara stolt över? Jag har gjort det flera gånger och jag tycker det är bra. Det är väldigt viktigt att dela sin arbetsgivares värderingar om vi ska trivas fullt ut på jobbet. Många gånger kan en utbrändhet faktiskt bottna i att den drabbades värderingar inte stämmer överens med arbetsgivarens. Det behövs inte så mycket mer eftersom det är så grundläggande med värderingar!

Så hur ofta har ni pratat om era värderingar hemma? Det som är basen i hur ni beter er mot varandra? Vad som känns viktigt och vad som är mindre viktigt? Jag hade inte gjort det medvetet förrän jag började fundera på det här någon gång när vi hamnade i en diskussion där hemma. Det är ju faktiskt mina värderingar som avgör vad jag tycker är att visa respekt, vad som är ett kärleksfullt beteende och vad som är tillåtet och inte tillåtet i hur vi beter oss mot varandra. Ofta har jag med mig dessa grundvärderingar hemifrån, kanske för att det fanns goda exempel eller kanske för att dåliga exempel visade mig hur jag inte vill ha det. Och jag och min partner har vuxit upp med olika förebilder och har därför kanske helt olika bilder om vad som är rätt och fel. Vill vi ha en långsiktigt hållbar relation är det här riktigt viktigt att prata om! 

När vi träffas och är nykära är det lätt att skippa den här typen av samtal, för min partner är helt enkelt ofelbar. När det gått ett tag kanske vissa saker känns som om de skaver, men det är otydligt varför. Vid nästa steg som kanske är att besluta om att flytta ihop eller bestämma att särbo är bästa alternativet, då brukar våra beteenden vara tydligt synliga. Då, om inte förr, behöver värderingar luftas, jämföras och diskuteras. Att hitta kompromisser är inte alltid så lätt eftersom värderingar sitter så långt inne i vårt DNA. MEN vi älskar ju varandra, så självklart brukar vi kunna hitta lösningar om vi bara berättar vad som är viktigast. Att hitta nya gemensamma värderingar är också en rolig och viktig övning (finns så klart som ett tema i Kärlekstankens verktygslåda) och jag tror att det här behöver vi göra lite då och då i livet olika skeden. Livet är rörlig materia!

Vi utvecklas ständigt och hamnar i nya okända situationer och att då kunna luta sig tillbaka i tryggheten av en gemensam värdering, det kan lösa mycket. Precis som på jobbet, när vi ska fatta beslut som inte är självklara. Då är värderingarna en ledstjärna och det kan och ska de också vara i en relation! För vad är viktigare än din relation? Jo, faktiskt att du är sann mot dig själv. Och när du är sann mot dig själv i en relation där dina grundläggande värderingar delas med din partner, då är du trygg och behåller både kärlek, energi och hälsa. 

Den här veckan är det alltså dags att lyfta och lufta era värderingar! Börja med dina egna. Hur ser de ut? Vad är viktigt för dig? Dela gärna med dig! 

Kategorier: Uncategorized