Kärlek kan vara riktigt länge om vi vårdar den och tar hand om den. Att inte låta kärlekslågan dö, det är viktigt och kan inte nog underskattas. Min älskade pappa är nu hela 87 år gammal. Han flyttade till Finland när han var 80 år för hans fru kommer därifrån. Det är en kärlekshistoria som fortsätter leva trots att pappa nu inte längre kan bo hemma. Hilkka är hos pappa varje dag och sköter hans fötter, rakar hans skägg, masserar honom, sjunger svenska sånger för honom och säger att hon älskar honom. Pappa säger hela tiden att han är så lycklig för att han får uppleva en sådan kärlek som de har tillsammans. Han är så trygg trots att han är på sjukhus, lätt dement, förstår inte vad som är fel på honom och pratar inte finska.

Det började för dryga 30 år sedan. På en Finlandsbåt. Min kära pappa har alltid varit en charmör och han har alltid sagt att det går så lätt att få kvinnor att känna sig uppskattade eftersom de flesta män glömmer bort att visa och uttrycka uppskattning för sina fantastiska fruar. De tror att har man en gång sagt att man älskar frun så meddelar man om något ändrar sig på den fronten, annars kvarstår uttalandet. Inte bra! Det beror ju i och för sig lite på vilket kärleksspråk man har, men ingen mår väl dåligt av att få höra att man är uppskattad? Bristen på visad uppskattning skapar möjligheten för en annan mer vältalig man att ”stjäla” någon annans kvinna utan större svårigheter. Vilket också var vad som hände pappa och Hilkka. Hilkka var gift när de möttes, men hon föll handlöst för pappa och han för henne, resten är historia. Inte någon enkel historia eftersom Hilkka också hade barn och en man som trots allt älskade henne. Det var smärtsamt för många, men hon valde pappa och har bott i Sverige i många år innan de gemensamt flyttade till Finland. För jämvikt. Det är hennes tur att få vara ”hemma” nu.

Under hela deras relation har romantiken stått i fokus, båda är väldigt romantiska. Man kan gott säga att de lever Kärlekstanken. Hela tiden. Hilkka är 16 år yngre än pappa… Så de senaste åren har hon fått ta hand om honom, nu även på sjukhus och så småningom på ett äldreboende. Och hon gör det – Utan att tveka ett endaste ögonblick! För det är med pappa hon vill vara. Liksom han vill vara med henne. Deras kärlekstank är ständigt fylld oavsett de yttre svårigheterna som möter dem, som när de blir äldre och också åldersskillnaden blir så tydlig. För pappa och Hilkka finns det ingen tvekan; det viktigaste för dem är att vara tillsammans, oavsett land och plats. Hur ska annars kärlekstanken hållas fylld?

Kategorier: Uncategorized

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras.