Har du hört talas om kärleksspråk? Det är ett begrepp som har blivit rätt så uppmärksammat här i Sverige under de senaste åren. Jag kom i kontakt med det redan för ca 10 år sedan när jag var i USA på utbildning och fick tipset att läsa Kärlekens 5 språk av Gary Chapman. Gary är en pastor i USA som har jobbat med detta i många, många år och har skrivit mängder med böcker om detta. Det är inte vetenskapligt men dessa teorier har hjälpt mängder av par, inklusive mig och min man, att förstå att vi visar kärlek på olika sätt.

Kärlekstanken har med detta som ett av 10 teman och som en förklaringsmodell till varför vi inte alltid har så lätt att förstå varandra fast vi tycker vi är så tydliga med att visa vår kärlek. Det finns ett superenkelt test i vår webbapp och efter att ha gjort det blir ni sedan påminda i appen om vilket kärleksspråk var och en av er har. Det underlättar nämligen förståelsen av varandra och hur vi visar vår kärlek. Enligt Chapmans teori handlar det primärt om 5 sätt (kanske framgick av boktiteln😄?); Fysisk närhet, Tänka ut och ge presenter, Ge service och ta hand om, Uppskattande ord och Kvalitetstid tillsammans. Lite utvecklat. Är det något du känner igen hos dig och din partner?  

Är ditt eller din partners kärleksspråk att ge presenter?

Men det stannar inte där. Och det löser inget om du och din partner inte pratar med varandra om det. Ni behöver dessutom lära er varandras kärleksspråk och använda det på ett klokt sätt om ni ska få bästa effekt av er nya kunskap. Rent krasst behöver ni heller inte fundera så mycket på kärleksspråk om ni är bra på att kommunicera med varandra. Att lyssna, försöka förstå och ha en öppen inställning grundad på kärlek och respekt för din partner. Och i detta också ha förmågan att uttrycka vad som gör att just du känner dig älskad och vad du behöver för att känna ovillkorlig kärlek och uppskattning. Inte alltid det enklaste!

En relation är inte alltid så enkel men den är alltid viktig, eller hur? Och den är en salig blandning av kommunikation, känslor, samarbete, förståelse, öppenhet, respekt och en hel massa andra saker som kanske är viktiga en period och sedan försvinner när något annat händer. Kärleksspråket och en för er lagom användning av det kan vara ett hjälpmedel i dessa situationer. Något att hålla sig i och hitta en lösning i när det känns svårt att uttrycka sig och förklara sina behov. Vi har ju också olika fallenhet för att kunna uttrycka oss och när det är svårare kan kärleksspråket vara ett stöd som också är beprövat av andra i liknande situationer.

Grundinställningen hos oss på Kärlekstanken är att alla individer är olika och unika, men de situationer vi hamnar i är sällan unika. Därför kan vi också ge tips som kan vara till nytta för många och kärleksspråket är ett sådant tips. Människor är människor och det är vi glada för! Utan känslor och tankar hade vi inte varit de härliga och speciella personer vi är, och det ska vi alltid behålla. Men att förstå varandra istället för att försöka ändra på varandra, däri ligger svårigheten. Och det är där vi vill hjälpa till. Så är kärleksspråket något för dig tror du? Berätta gärna hur du tänker kring detta!

Kategorier: Uncategorized