Rädsla eller kärlek?

Att anpassa sig i olika sammanhang hör till det sociala samspelet. Anpassning i kärlek ger frihet och man känner sig lycklig.

En anpassning av ren och skär rädsla bidrar till instängdhet, nedstämdhet och låg självkänsla. Det finns olika anledningar till att man anpassar sig i rädsla. En av dom kan vara att man är rädd för att inte bli älskad, att man strävar efter att få bli omtyckt så mycket att man står ut med nästan vad som helst. Eller att man är rädd för att hamna i konflikter. Detta bidrar till destruktiva förhållanden och håller sällan i längden.

Det här beteendet grundar sig i överlevnadsinstinkter, då vi är flockdjur och inte klarar oss ensamma så vi står ut med nästan vad som helst för att bli älskade. Det kan även vara en medberoendeproblematik, där man glömmer bort sig själv och sina behov och sätter andras behov främst. Man går under i en maktlöshet åt sig själv. Man sätter sig själv i sista rummet och trampar på sin egen integritet.

Att lära sig att älska sig själv är av yttersta vikt. Vi kan inte älska någon annan om vi inte älskar oss själva.

Stå inte ut med vad som helst! Sätt gränser. Det är du värd. Att må bra, precis som du vill att din omgivning ska göra. Hur kan du nå dit?

Gör upp dagliga mål

Det är lätt att läsa en text där man blir pushad att älska sig själv och att inte strunta i sina egna behov. Det är inte lätt, men att bara ha läst detta och få en tankeställare är en bra början.

Gör upp mål, dagliga mål. Ta fram anteckningsblocket och börja skiva

1 mål att göra om dagen – för min egen skull.

Dag 1

”Idag ska jag inte bli rädd att gå in i en konflikt om jag känner att mina egna behov åsidosätts. Istället för att undvika konflikten och åsidosätta mig själv ska jag berätta för min partner hur jag känner och tänker utan att oroa mig för hens reaktion.”

Glöm inte bort dig själv!

Det är viktigt att berätta vad du tycker, tänker och vad du känner. Dina känslor och tankar är viktiga och om du inte talar om för din respektive vad du känner inombords, kanske hen inte förstår dina behov och på så sätt inte lär känna dig på djupet!

Lycka till! Och kom ihåg; Du är viktig! ❤️

Kategorier: Uncategorized

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras.